به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل منطقه آزاد چابهار، عبدالرحیم کردی در تشریح تلاشهای صورت گرفته برای سیاستگذاری صحیح در منطقه آزاد چابهار گفت: «توجه جدی و برنامهریزی دقیق برای مسائل فرهنگی و انسانی، در کنار توسعه اقتصادی در دستور کار همه مناطق آزاد کشور و بهطور خاص منطقه آزاد چابهار قرارگرفته است.»
وی ادامه داد: «همانطور که پیشتر گفتم سواحل مکران و بهویژه چابهار تاریخی طولانی و درخشان در سدههای میانه داشتهاند اما با متأسفانه این سابقه تاریخی مورد غفلت واقعشده است. بنابراین این ایده مطرح شد که باید در یک مجموعه متمرکز، اسناد و مدارک و اشیاء تاریخی گردآوری شود و بهاینترتیب به ایده یک مجموعه موزه رسیدیم.»
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار گفت: «در این طرح ملاحظات منطقهای و فنی در نظر گرفتهشده است و ساختار آن با موزههای موجود متفاوت است. برای ما نکته بااهمیت، ضمانت اجرایی طرح بود. در معماری بناهای خاصی مانند موزه، برخی طرحها آنقدر پیچیده میشوند که اجرای آن عملاً غیرممکن میشود اما اجرای مرحلهبهمرحله و توجه به جریان داشتن زندگی و فعالیت در این مجموعه مدنظر قرارگرفته است.»
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار در پایان با ابراز امیدواری از اینکه در آینده نزدیک امکان بازدید از مجموعه موزهای چابهار فراهم شود، گفت: «امیدواریم در نشست بعدی ایکوم بتوانیم از این موزه بازدید کنیم.»
توجه به نقش فرهنگی نهاد موزه
سید احمد محیط طباطبایی، رئیس کمیته ملی موزههای ایران در ابتدای دومین روز نشست اجلاس جهانی موزههای آسیا و اقیانوسیه با تأکید بر اینکه امروزه جهان با مسائل زیستمحیطی بسیاری روبهرو است، گفت: «بحرانهای طبیعی و بهعنوانمثال بحران آب و خشکسالی پدیده بسیار مهمی است که همه جهان را درگیر خود کرده و به دلیل رفتار انسان طی دهههای مختلف ایجادشده و به محیطزیست آسیب وارد کرده است. ما در این نشست به مسئله آموزش و نقش موزهها بهعنوان عالیترین نهاد فرهنگی در هر کشور و جامعهای پرداختیم و بررسی کردیم که موزه چگونه میتواند نقش خود را در ارتباط با بحرانهایی مانند کمآبی ایفا کند و درحرکت جامعه بهسوی توسعه پایدار نقش داشته باشد.»
رئیس کمیته ملی موزههای ایران در توضیح برنامههای نشست اجلاس جهانی موزههای آسیا و اقیانوسیه (ایکوم - آسپک)، گفت: «طی دو روز گذشته سوای سخنرانیهای کلی ما شاهد برگزاری دو پنل بودیم که در هر پنل تعدادی مقاله توسط اعضا و محققین داخلی و خارجی ارائه شد. بههرحال نکته مهم برای ما این بود که بتوانیم بهعنوان یکی از اعضای جامعه آسیا و اقیانوسیه عزیزان دیگر را با ظرفیتهای تاریخی و فرهنگی ایران آشنا کنیم، همچنان که دوستان ما در ایران و در روزهای گذشته با تجربیات دیگر کشورهای آسیا و اقیانوسیه آشنا شدند، این نشست هم مانند سایر نشستهای آسپک و اجلاسهایی که ایکوم برگزار میکند بهعنوان یک مکان برای تبادلنظر و هماندیشی بود که نتایج مثبت هم حاصل گردید. این دو روز دارای برکاتی ازجمله نزدیکی و همدلی اعضای مختلف ایکوم بود که در حاشیه این مراسم جریان داشت.»
شکست توسعه تکبعدی
حجتالاسلام محمدعلی زم، معاون فرهنگی و گردشگری دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با اشتباه دانستن توسعه بیاعتنا به توسعه فرهنگی، گفت: «در ایران دو مرحله توسعه به اجرا درآمده، یکی توسعه بیاعتنا به فرهنگ، اندیشه، آداب، سنن و رسوم و مردمانی که در جغرافیای آنها چیزی به نام منطقه آزاد تأسیسشده است و مستقیماً به سمت تجارت و صادرات و واردات رفتهاند که دوره توسعه اقتصادی در یک جمعبندی بیستساله، ناموفق تلقی شده است چون توسعه اقتصادی بیتوجه به توسعه فرهنگی و نقش جوامع محلی در این توسعه، توسعهای شکستخورده است.»
وی ادامه داد: «توسعهای که مردم مناطق آزاد مورد بیتوجهی بودند و مردمان دیگری به این منطقه آمدهاند و تنها نگاه بهرهبرداری از طبیعت و سود و نفع شخصی دارند. در دولت روحانی بعد از یک نقد تفصیلی از توسعه دو دهه مناطق آزاد صورت گرفت و رویکرد دومی آغاز شد که میباید هر چه زودتر به نقش فرهنگ، نیروی محلی و اقتصاد آن مردم محلی و مزیتهای جغرافیایی و حفظ آبوخاک و توجه به میراث کهن بار دیگر توسعه را آغاز کرد و این کار انجام شد.»
معاون فرهنگی و گردشگری دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با تأکید بر اینکه در هفت منطقه آزاد رویکردها تغییر کرده و یکی از این تغییرات را در منطقه آزاد چابهار میبینیم، گفت: «نهادها و پروژههای محلی و میدان دادن به نیروهای محلی و آموزشوپرورش و توسعه فضای دانشگاهی ازجمله توسعه فرهنگی و اجتماعی بوده است. امروز که شما مهمان برنامه ایکوم هستید، نمونهای از این توجه بوده است. با حضور دکتر کردی و فهمی خوبی که از توسعه دارند شاهد تغییرات عمیق هستیم.»
حجتالاسلاموالمسلمین زم بابیان اینکه در دوره کوتاه مدیریت دکتر کردی شاهد تحول و دگرگونسازی منطقه هستیم، گفت: «علاوه بر صنعت، صادرات و واردات امروز نسبت آن با توسعه فرهنگی، آموزشی و گردشگری هم موردتوجه قرارگرفته است. اما موزه که از عناصر مهم فرهنگی محسوب میشود همواره در مناطق آزاد مورد غفلت مواقع شده است. دیدگاه غلطی که از موزه داریم موجب شده که نسبتی با جامعه، توسعه و تجلیات عمومی و تأثیرگذاری در رشد فرهنگی مردم نداشته باشد.»